Fõoldal Rólunk Programok Mit csinálunk?

Rákoskeresztúron és Rákoshegyen az 1900-as években kezdődött meg a baptista misszió. A hívek ekkor családi házaknál jöttek össze, az Igét a közeli gyülekezetekből átjáró lelkipásztorok hirdették.

1905-ben húszegynéhány taggal és Bán Gábor A Baranyai család 1938-ban lelkipásztor vezetésével megalakult a Rákoshegyi Baptista Gyülekezet. A gyülekezet tagja volt a környéken akkor igen népszerű Lehotzky József. Jó Atyánk, hozzánk való csodálatos szeretetét mutatta meg abban is, amikor szívében azt a döntést munkálta ki, hogy házát a gyülekezetnek adományozza. Az a ház lett tehát a gyülekezet első saját összejöveteli helye. 1916-tól a háború elől Pestre költöző Szegedi György munkálkodott a gyülekezetben.

Mivel a hívek száma gyarapodott, és a házhoz tartozó telek igen nagy volt, a gyülekezet imaház építésbe foghatott. 1925. október 25-én így kerülhetett sor az első rákoshegyi baptista imaház felavatására. Ezt az épületet emlegetjük most Kölcsey utcai régi imaházként. Az addigi összejöveteli helyből lelkipásztor lakás lett.

A Rákoshegyi Ifjúság 1952-53 táján Kalkó József lelkipásztorral. A Cseri család.

1935-re a gyülekezet 45 tagúra növekedett, és irányítását Baranyay Mihály lelkipásztor, majd Kalkó József vette át. Őt 1946-ban Cseri Kálmán követte, később Szebeni Olivér, és Marsal János következtek. Ezalatt az imaházat kétszer is átépítették, megnagyobbították a gyülekezeti termet, majd kistermet és kiszolgáló helységeket építettek hozzá. Az 1980-as évek végére azonban Isten kegyelméből ezt is kinőttük. A Marsal Jánost követő lelkipásztor, Kiss Emil idejében a 76 tagú gyülekezet ünnepi alkalmain Szebeni Olivér a bemerítettekkel 1961-ben gyakran 120-150 fő is jelen volt, így sokan állva a bejáratnál, vagy a kisteremből hallgatták az Istentiszteleteket. Az idősebb hívek ilyenkor hangot adtak régi álmuknak: "Milyen jó volna, ha a régi zsinagóga egyszer a mi imaházunk lehetne".

Tovább az 1990 utáni időszakra

Képek felülről lefelé: A Baranyai család 1938-ban. A Rákoshegyi Ifjúság 1952-53 táján Kalkó József lelkipásztorral. A Cseri család. Szebeni Olivér és a bemerítettek 1961-ben.

Főoldal | Impresszum | Üzenetküldés